7 excuses die je ervan weerhouden je dromen waar te maken (en hoe je ze overwint)
Als je onderstaande hebt gelezen, heb je geen enkel excuus meer om je wensen niet te realiseren. Geen tijd? Geen geld? Geen energie? Dat denk je maar!
Je zegt al jaren dat je een wereldreis wilt maken, maar het is er nog niet van gekomen. Je zou het allerliefst voor jezelf beginnen, maar ach.. nu ben je te oud. Je weet dat je je fit en energiek zou voelen als je elke dag een paar yogaoefeningen zou doen – had je maar meer tijd. Eigenlijk droom je al tijden over het schrijven van een boek, maar dat is zo’n groot project.
Dit zijn de ‘voordelen’ van excuses
Iedereen heeft dromen, plannen en wensen, dingen waarvan we denken dat ze ons heel gelukkig zouden maken. En toch doen we heel vaak níet wat we zeggen te willen doen. Het lijkt zo tegenstrijdig: als smoezen en excuses je ervan weerhouden te doen wat je het allerliefst doet en te zijn wie je echt wilt zijn – waarom gebruik je ze dan?
Een van de grootste verborgen voordelen is dat een excuus je een gevoel van veiligheid geeft. Van de gebaande paden afwijken is enger dan blijven doen wat je al deed. Je hart volgen en je ware gezicht laten zien door bijvoorbeeld voor ander werk te kiezen, een studie te gaan doen of je weer open te stellen voor de liefde, brengt risico’s met zich mee. Je kunt fouten maken, kritiek krijgen, voor gek worden versleten, gekwetst worden.
Niemand vindt het fijn om zich onveilig te voelen, en dus doen we er alles aan om risico’s te vermijden. Je voelt van binnen de roep om iets te ondernemen, om je dromen waar te maken, maar er is ook een stemmetje dat zegt: ‘Het gaat vast heel moeilijk worden’, ‘Ik ben te oud’, ‘Zo zit ik niet in elkaar.’ En daarmee geef je toe aan de verleiding je veilig te voelen. Maar ondertussen doe je jezelf wel tekort door te luisteren naar al die uitvluchten.
Zo vervang je excuses door nieuwe overtuigingen
Het goede nieuws is: elke zelfbeperkende gedachte die je gebruikt om te verklaren waarom je niet voluit leeft, kan worden aangepakt en veranderd.
Welke van de volgende excuses hoor jij jezelf vaak gebruiken?
Excuus 1: Ik heb geen tijd
Verreweg het meest voorkomende excuus: je bent te druk om datgene te doen wat je eigenlijk gelukkig maakt. Hoe reëel en waterdicht dit ook lijkt, je hebt natuurlijk zelf de beslissingen genomen die ertoe geleid hebben dat je nu zoveel aan je hoofd hebt.
De dingen die nu veel van je tijd opslurpen en aandacht van je vragen, lijken buiten jou te staan: een veeleisende baan, vrienden die willen afspreken, kinderen die van hot naar her moeten worden gebracht. Toch zijn al deze dingen het gevolg van keuzes die je ooit hebt gemaakt. Je kunt dus ook je prioriteiten weer veranderen en je leven zo inrichten dat er meer tijd vrijkomt voor de dingen die je op dit moment belangrijk vindt.
Een aantal gedachten waarmee je je prioriteiten kunt veranderen:
– Ik mag nee antwoorden op vragen die mij ervan weerhouden mijn eigen leven te leiden.
– Ik kan alles op mijn eigen manier doen, omdat er geen absolute, universele regels zijn.
– Ik wil tijd voor mezelf vrijmaken om het leven te leiden dat voor mij bestemd is, en dat zonder mijn verantwoordelijkheden als ouder, werknemer of echtgenoot te negeren.
‘Ik verander mijn prioriteiten, zodat er tijd vrijkomt voor wat ik werkelijk belangrijk vind.’
Excuus 2: Ik ben te oud
Je leeftijd kan een grote hindernis lijken op de weg die je zo graag wilt bewandelen. Je kunt voor je gevoel niet meer van baan veranderen, het is te laat om nog dat boek te schrijven, je wilt dolgraag nieuwe dingen leren, maar je leeftijd laat het niet meer toe. Onzin natuurlijk!
Een excuus dat samenhangt met het leeftijdexcuus, is ‘Het duurt te lang’. De Amerikaanse psycholoog Murray Banks beschrijft hoe hij een gesprek voert met een 44-jarige vrouw die net besloten heeft niet meer naar school te gaan, omdat ze vindt dat ze te oud is als ze de opleiding heeft afgerond. ‘Hoe oud zul je zijn als je je diploma haalt?’, vraagt hij. ‘Negenenveertig,’ antwoordt de vrouw. ‘En hoe oud zul je over vijf jaar zijn als je niet naar school gaat?’
Dit voorbeeld illustreert een belangrijke gedachte die je kan helpen om dit excuus te overwinnen: tijd tikt hoe dan ook verder. Wil je die tijd besteden aan zelfontplooiing en het waarmaken van je dromen en ambities of aan het met weemoed nadenken over de dingen die je had willen doen?
‘Ik ben nooit te oud om op dit moment te doen wat mij gelukkig maakt.’
Excuus 3: Ik heb er de energie niet voor
Het moeheidexcuus wordt vaak gebruikt om te blijven hangen in oude gewoonten. Helaas heb je niet de energie om in de avonduren te gaan sporten of lekker te koken, ook al zou je dat wel heel graag willen. Je hebt geen puf om je tuin om te toveren tot het kleine paradijs waar je zo gelukkig van zou worden.
Het geloof in je gebrek aan energie kan heel snel een self-fulfilling prophecy worden. Hoe meer energie je steekt in gedachten over je vermoeidheid, hoe vermoeider je je zult voelen. Het is belangrijk om het vermoeidheidsvirus te bestrijden met stimulerende gedachten. De eerste stap is: je aandacht richten op wat je wilt creëren, in plaats van op wat je (in gedachten) niet kunt en nog niet hebt gedaan.
‘Ik leef mijn leven met passie en die passie vervult me met energie.’
Excuus 4: Ik kan het me niet permitteren
‘Ik heb nooit kunnen reizen, omdat ik het geld niet had.’ ‘Ik kan niet minder gaan werken, omdat ik de rekeningen moet betalen.’ Het is natuurlijk een feit dat de een meer financiële middelen heeft dan de ander, maar zelfs al ben je minder bedeeld, dan nog is ‘ik kan het niet betalen’ een slecht excuus. Om te beginnen: wat is jouw wens je waard? Hoeveel ben je bereid om te investeren, wat wil je er eventueel voor opgeven?
Wanneer je je ogen opent voor de overvloed die de wereld je te bieden heeft en ga je mogelijkheden zien om je wensen te vervullen. Dan zie je de kansen wanneer ze zich voordoen en ga je actief op zoek naar alternatieven om je dromen te verwezenlijken.
‘Ik ben rijk en ik ben verbonden met een bron van grenzeloze overvloed.’
Excuus 5: Ik zou anderen teleurstellen
Een van de zwaarst wegende excuses is dat je niet doet wat je eigenlijk wilt, omdat je bang bent andere mensen te zullen teleurstellen of met familie of vrienden in conflict te komen. Mensen die belangrijk voor ons zijn zoals onze ouders, partner en kinderen willen we geen pijn doen.
Heb je het gevoel dat je omwille van andere mensen je hart niet volgt? Vraag jezelf dan af: ‘Is dat waar?’ Meestal is het zo dat wanneer je duidelijk bent over wat je het allerliefst zou willen, dat anderen misschien even moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar uiteindelijk wel respect hebben voor je keuzes en blij voor je zijn als ze zien dat jij opbloeit.
Als dat niet zo is en anderen boos blijven of jou je plezier misgunnen, dan kun je je afvragen in hoeverre jij op de wereld bent om het leven van anderen te leven. In hoeverre ben jij verantwoordelijk voor het geluk en de goedkeuring van anderen? Onthoud bovendien dat je meestal meer voor anderen kunt betekenen als je lekker in je vel zit en gelukkig bent dan wanneer er iets aan je knaagt en je het gevoel hebt niet voluit te leven.
‘Ik heb liever dat anderen hun verwachtingen van mij moeten bijstellen dan dat zij een beeld van mij liefhebben dat ik niet ben.’
Excuus 6: Ik ben nu eenmaal zo
Natuurlijk heeft je verleden je gevormd tot de persoon die je nu bent. Toch is het een excuus als je blijft wijzen op je jeugd of jouw familiegenen om te verklaren waarom je niet voluit leeft. Als je je gedachten over het verleden niet kunt verheffen, dan blijf je er in hangen en haal je niet uit het leven wat er in zit. Sluit vrede met alles wat er in je leven gebeurd is, hoe pijnlijk de ervaringen misschien ook waren, en neem de beslissing om je er niet langer door te laten beperken.
‘Ik leef nu en kan op dit moment beslissen over en handelen naar wie ik wil zijn.’
Excuus 7: Ik kan het niet
Wat is het jammer als je je dromen niet waarmaakt, omdat je bang bent dat het je niet zal lukken! Het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor die leuke baan, dat je niet talentvol genoeg bent om te schilderen, niet sterk genoeg om dat kleine hotel in Frankrijk te beginnen. Het zijn dit soort angsten die bij veel mensen hun dadendrang in de kiem smoren.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun hart volgen nauwelijks spijt hebben van de dingen die ze hebben gedaan, of die nu precies zo gegaan zijn als gehoopt of niet. Spijt hebben we vooral over de dingen die we hebben nagelaten.
‘Als ik mijn hart volg, kan het niet misgaan.’
Dus… volg je hart en kom in actie.
Liefs,
Johan Laforce
—
Nog iets onduidelijk, meer of andere vragen? Bel mij even. Dan krijgt u snel een duidelijk antwoord.
Tel.: +31 624 514 708 (NL)
Liever niet bellen? Gebruik dan het contactformulier.
—