menu_button

Wat is een Hondenfluisteraar

Een hondenfluisteraar (Dogwhisperer) is iemand die op hoger niveau met honden communiceert. Ikzelf gebruik daarbij ook mijn heldervoelende gaven om meer inzicht te krijgen in de hond en de situatie.

In principe is het voor iedereen weggelegd om dit te leren, je dient er alleen voor open te staan en naar je gevoel en je hart te durven luisteren. Je dient je in het instinct en het gedrag van een dier te kunnen verplaatsen, te willen horen en te voelen, wat het te vertellen heeft.

Wat doet een hondenfluisteraar

Omdat wij mensen van een andere soort zijn als honden is het soms niet gemakkelijk om effectief te communiceren met elkaar. Je kunt met een hond niet zomaar gaan zitten met een kopje koffie erbij en dan een goed gesprek met hem voeren. Een hondenfluisteraar probeert het niveau van communicatie af te stemmen op de hond zodat het overeenkomt met de hond.

Helaas is de communicatie tussen mens en hond ergens scheef gegroeid. Tegenwoordig proberen we met de hond te communiceren door hem uitsluitend commando’s te geven die hij dan moet opvolgen zonder dat we ons willen verdiepen in wat de hond werkelijk te communiceren heeft. Dit wil overigens niet zeggen dat je gesprekken met een hond moet gaan voeren maar als een hond een commando niet uitvoert wordt vaak de schuld bij de hond gelegd, “hij kan het wel maar wil het niet” is een veelgehoorde kreet.

Iedereen kent vast een zeer dominant persoon in zijn omgeving die op het moment dat je hem, of haar, ergens tegenkomt je overdonderd met wat ze je te vertellen hebben. En op het moment dat je zelf iets te vertellen hebt luisteren ze niet of negeren ze je volkomen.

Dit is iets wat onze viervoeters veelvuldig overkomt. Onze honden proberen, als je ervoor open staat, voortdurend te communiceren met ons, dan wel in hondentaal maar het is voor de mens makkelijker zich te verdiepen in de hondentaal. Sterker nog de hond, de hond kan onze taal niet leren, nu niet en nooit niet. Ze kunnen wel onze intenties leren begrijpen en daar volgt dan een reactie uit.

Honden communiceren door gebruik te maken van hun energie, lichaamstaal, geur, gelaatsuitdrukking, beweging van de oren, de staart, de stem en de algemene houding. Dit zijn vrijwel allemaal non-verbale communicatieve vaardigheden terwijl wij als mens juist heel verbaal zijn ingesteld.

Observeren

Het verschil, en gelijkenis, erkennen tussen mens en hond. Een hondenfluisteraar neemt een stap terug observeert en begrijpt de gebaren van onze honden en spreekt ze naar ons uit. Zij respecteren een hond voor wat hij is en werken met moeder natuur en de natuurlijke instincten van de hond. Helaas is dit begrip en respect niet voor iedere hond weggelegd. Veel goedbedoelde “hondenliefhebbers” smoren hun honden met genegenheid en het beste van alles (speelgoed, traktaties, luxe artikelen, enzovoort), maar is dit het wat een hond graag zou willen? Over het algemeen is dit antwoord een overduidelijk ‘nee’.

Een goede manier om het hondenfluisteren te gebruiken is

Dat je een omgeving maakt voor de hond waarin je met de hond samenwerkt en niet een omgeving waarbij hij onder alleen maar onder dwang dingen dient uit te voeren. In de praktijk maakt een hondenfluisteraar gebruik van observatie vaardigheden, luistert, identificeert, interpreteert en ontwikkelt een begrip van de hondenacties, gevoelens en behoeften van het beest. Hij/zij maakt ook gebruik van energie, stem in een zachte toon, subtiele bewegingen (lichaamstaal) en geur, op een duurzame, betrouwbare en vertrouwensgevende manier.

Je kan er zeker van zijn dat de betrokken honden heel veel signalen afgeven, ongeacht hoe subtiel ze lijken te zijn. Hondenfluisteren is geen hocus pocus of voodoo, het is er voor iedereen te zien/doen als je gewoon de tijd en de inzet ervoor neemt. Je kan nu al echt beginnen met het bestuderen van je eigen hond, kijken naar hoe andere honden met elkaar omgaan in het park enzovoort.

Tip, zie ook: Ben ik een HondenFluisteraar of HondenLuisteraar?


Iets onduidelijk, meer of andere vragen? Bel mij even. Dan krijgt u snel een duidelijk antwoord.
Tel.: +31 624 514 708 (NL)
Liever niet bellen? Gebruik dan het contactformulier.

DISCLAIMER

 

Copyright ©innerTeacher